دندان اضافه

دندان اضافه که تحت عناوین دیگری مانندهایپردونشیا نیز شناخته می شود، بیش از 2% افراد بزرگسال و 3% کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. مشخصه اصلی این شرایط، رشد یک یا چند دندان بیشتر از تعداد معمول در هر جای دهان، از جمله کام یا سقف دهان می باشد. بعلاوه رشد دندان اضافه مى تواند در عقب دهان، نزدیک دندان های مولر انجام شود.

دندان های اضافه در اشکال مختلفی رشد می کنند، از جمله می توانند میخی شکل باشند، به صورت گروهی در یک قسمت جمع شوند، در امتداد یکدیگر و در دیگر اشکال مختلف رشد کنند. وجود دندان اضافی زمانی تأیید می شود که با مراجعه به دندانپزشک از دندان ها و فک، تصویر رادیوگرافی با اشعه ایکس گرفته شود. اکثر دندان های اضافی به عنوان بخشی از فرایند رشد دندان های دائم شکل می گیرند، اما برخی از آنها زمانی رشد می کنند که هنوز دندان های شیری داخل دهان هستند. دندان های اضافه عموماً موجب بروز درد نمی شوند؛ با این حال، می توانند موجب بروز مشکلات عدیده ای همچون کج شدن دیگر دندان ها شوند، که در این صورت کشیدن آنها ضروری خواهد بود. اغلب برای صاف کردن دندان ها پس از کشیدن دندان اضافه، درمان های ارتودنسی همچون بریس ها یا براکت های ارتودنسی ضروری هستند.

علل رشد دندان اضافه

به دلایل مختلفی ممکن است دندان اضافه در دهان رشد کند، از جمله در اثر فعالیت بیش از حد یک دسته سلول هایی که رشد جوانه های دندان یا غشاء دندانی را تحریک می کنند،جوانه های دندان به دندان تبدیل می شوند که در صورت فعالیت بیش از حد غشاء دندانی می تواند موجب تولید دندان بیشتر داخل دهان شود. گاهی اوقات، دندان های اضافه می توانند در نتیجه برخی عوامل محیطی خاص رشد کنند. با این حال، گزارشات متعدد حاکی از آن هستند که شایع ترین دلیل رشد دندان اضافی در سقف و دیگر قسمت های دهان، عوامل ژنتیکی هستند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:
ارتودنسي دندان

برخی عوامل ژنتیکی که منجر به رشد دندان اضافه می شوند عبارتند از:

دندان اضافه

دندان اضافه

 

شکاف کام ولب (لب شکری)

شکاف کام و لب که یکی از بد شکلی های جمجمه محسوب می شود، در طول مراحل پیشرفته رشد جنین داخل رحم مادر اتفاق می افتد. در اوایل دوران بارداری، اجزاء چهره جنین به صورت مجزا شکل می گیرند و سپس به یکدیگر جوش می خورند. با این حال، اگر برخی از قسمت ها با یکدیگر جوش نخورند نوزاد با شکافی متولد می شود که ممکن است کام (سقف دهان)، لب، کام و لب به طور همزمان، و در نهایت چگونگی رشد دندان ها را تحت تأثیر قرار داده باشد.

دندان اضافه

دندان اضافه

 

سندروم گاردنر Gardner’s Syndrome

سندروم گاردنر یکی از بیماری های ارثی است که اگر چه اتفاق افتادن آن بسیار نادر است، اما می تواند موجب ایجاد تومورهای بی خطری شود که می توانند به شکل سرطانی درآیند. رشد ناهنجار بافت ها می تواند در قسمت های مختلف بدن، از جمله داخل دهان اتفاق بیفتد که منجر به بروز مشکلات دهان و دندان از قبیل افزایش تعداد دندان ها شود.

دندان اضافه

دندان اضافه

 

کلیدوکرانیال دیسپلازی Cleidocranial Dysplasia

کلیدوکرانیال دیسپلازی یکی از شرایط ژنتیکی است که بیشترین تأثیر آن روی رشد استخوان ها و دندان ها مى باشد که موجب بروز ناهنجاری های دندانی خواهد شد. ناهنجاری های دندانی می تواند شامل تأخیر در رشد دندان ها، از دست رفتن دندان های شیری، رشد دندان های بد شکل و خارج از استخوان فک، و رشد دندان های اضافه شود که عموماً با پولیپ داخل لثه همراه هستند.

دندان اضافه

دندان اضافه

 

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:
تمیز کردن ریتینر ارتودنسی

سندروم اهلرز- دانلوس Ehlers- Danlos Syndrome

سندروم اهلرز دانلوس پیوند بافت های داخل بدن با یکدیگر، و اساساً دیواره های سرخرگ ها، عروق، و مویرگ ها و نیز پیوند پوست را تحت تأثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به این اختلال ژنتیکی عموماً انعطاف پذیری شدید بافت های همبند را تجربه می کنند که می تواند لثه ها و نیز دندان های مولر را تحت تأثیر قرار دهد و حتی اجازه می دهد دندان اضافی در دهان رشد کند.

دندان اضافه

دندان اضافه

 

بیماری فابری Fabry Disease

بیماری فابری نوعی بیماری متابولیک است. این بیماری در نتیجه کمبود برخی آنزیم های خاص بوجود می آید، که موجب ذخیره غیر عادی برخی مواد در بافت های مختلف بدن می شود، که می تواند منجر به بروز ناهنجاری های مختلف در کل بدن نیز شود، از جمله رشد دندان اضافه در دهان و حفره کرانیوفاسیال.

دندان اضافه

دندان اضافه

 

دندان اضافه چگونه درمان می شود؟

به محضی که دندانپزشک به طور قطعی وجود یک یا چند دندان اضافه را تشخیص دهد، می تواند طرح درمان را مشخص نماید. در صورتی که تنها یک یا دو دندان اضافه وجود داشته باشند که هیچ مشکلی برای سلامت دهان ایجاد نمی کنند، دندانپزشک توصیه می کند هیچ اقدامی صورت نگیرد. زیرا خطر کشیدن آنها ممکن است بیشتر از باقی ماندن آنها در دهان باشد. اما اگر مشخص شود که دندان اضافه سلامت دهان را به خطر انداخته است یا موجب بروز مشکلات در آینده خواهد شد، ممکن است کشیدن آن یا درمان ارتودنسی توصیه شود. این اقدامات در صورتی انجام می شوند که دندان اضافه:

  • موجب بروز مشکلات شود.
  • مسیر رشد دیگر دندان ها را مسدود کند.
  • به صورت نهفته درآمده باشد.
  • با دیگر دندان های شیری جوش خورده باشد.
  • موجب بروز بیماری لثه یا پوسیدگی دندان ها شود یا خطر آن را افزایش دهد.
  • منجر به ایجاد تومور یا کیست شود.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:
چه رنگ بریس هایی دندان ها را سفیدتر نشان می دهند؟

عوامل مختلفی هستند که تصمیم ارتودنتیست برای بهترین زمان کشیدن دندان اضافه را تحت تأثیر قرار می دهند. زمانی که دندانپزشک عمومی یا دندانپزشک اطفال وجود دندان اضافه را تأیید می کند، باید هر چه سریع تر به متخصص ارتودنسى مراجعه کنید زیرا می تواند شما را راهنمایی کند چه زمانی کشیدن دندان مناسب تر است.

دندان اضافه

دندان اضافه

چه اتفاقی می افتد اگر دندان اضافه درمان نشود؟

در صورتی که دندان اضافه بدون درمان و تا بزرگسالی داخل دهان باقی بماند می تواند موجب بروز مشکلات قابل توجهی شود که می تواند به مشکلات دندانی متعددی ختم شود. رشد دندان اضافه در دهان، در دوران کودکی می تواند مانع رشد دندان های مجاور شود، که موجب بروز درد خواهد شد. بعلاوه می تواند موجب کج شدن و چرخیدن یا قرار گرفتن دندان های دیگر در جای نادرست شود. این نوع دندان ها، علاوه بر مشکلاتی که ذکر شدند می توانند موجب بد شکلی دیگر دندان ها، مشکلات گفتاری و نیز بد شکل شدن اجزاء چهره فرد شوند، مخصوصاً اگر موجب فشردگی دندان ها شوند که می تواند اعتماد به نفس فرد را نیز تحت تأثیر قرار دهند. در موارد نادر، دندان اضافه لق می تواند برای تنفس فرد خطر جدی محسوب شود، زیرا ممکن است در حین خواب کنده شده و مجرای تنفسی را مسدود کند یا داخل شش ها فرو رود.

3.9/5 (13 نظر)
18 پاسخ
  1. ف
    ف گفته:

    سلام من ۱۸ سالمه چند ماهه متوجه دوتا دندان ریز تحت لثه ام شدم یکی در لثه بالا و یکی در لثه پایین و فکر میکنم مدل تیز باشه بعد از چند ماه هیچ رشدی نکردن و تمام دندان هام سالم و مرتبه و میترسم به خاطر کرونا دندان پزشکی برم به نظرتون هنوز که رشدی حاصل نشده سریع به دندان پزشک مراجعه کنم یا فعلا صبر کنم

    پاسخ
  2. احسان
    احسان گفته:

    سلام آقای دکتر .یه سوال ازتون داشتم.من یک دندان اضافی دارم و عکس گرفتم و وقتی که به دندان پزشکم نشان دادم گفت چون هیچ آسیبی به دندان های دیگه نمی زند و در جایی درآمده که باعث کجی دندان های دیگر نمی شود و در ظاهر هم زیاد مشخص نیست کاری به کارش نداشته باشم.
    شما نظر ایشون را تایید می کنید؟؟؟

    پاسخ
  3. رهایی
    رهایی گفته:

    سلام من هجده سال دارم تقریبا نه سال که داشتم گفتن کیست داری و با جراحی کیست رو دردآوردن بعد چند مدت یه دندون از جایی که کیست در اورده بودن در اومد و بزرگ شد چند ماه پیش رفتم دندون پزشکی تا بکشه ولی دکتر گفت این دندون اصلیه و اگه بکشیم یه طرف استخوان بندی صورتت از بین میره خواستم ببینم ایا واقعا همچین چیزی وجود داره؟ اگه داره پس اینور صورتم که دندون نیس استخوان هاش چه جوری قرار گرفته؟؟

    پاسخ
  4. ام
    ام گفته:

    سلام من ۲۰سالمه درداخل دهان لثه بالا یک دندان اضافی دارم
    وپول ندارم ارتودنسی انجام بدم اگر بکشم مشکلی نداره ممنون

    پاسخ
  5. پرستو
    پرستو گفته:

    سلام وقتتون بخیر جناب دکتر پسرم ۷ سالش هست و دوتا از دندان شیریش افتاده و دندان جدید در اومده جاش امروز متوجه شدم از زیر همون دندان جدید دوباره دندان جوونه زده میشه خواهش کنم راهنمایی کنید تشکر

    پاسخ
  6. مریم
    مریم گفته:

    سلام خسته نباشید پسر 8ساله ای دارم که از فک پایین طرف راست دوتا نیش از ته لثه درآورده از امشب احساس درد داره.. بنظر شما آیا کشیدنش جایز هست یانه؟

    پاسخ
  7. ملیسا
    ملیسا گفته:

    سلام دکتر من ۱۴ سالمه و فک بالام ۲ دندان اضافه رشد کرده بنظر شما بکشم یا ارتودنسی کنم البته قبلا ۱ بار همین اتفاق افتاده بود که دندان پایین اضافه افتاد و دندان اضافه جای اونو گرفت

    پاسخ
  8. mahdieh
    mahdieh گفته:

    سلام دکتر جان امیدوارم ک حالتون خوب باشه ?
    من بالای ردیف دندون هام یه دندون اضافه دارم ک اومده بیرون وقتی میخندم پیداعه چن بار خواستم بکشم ولی هرجا میبرم نشون میدم میگن نمیتونیم بکشیم فقط باید ارتودنسی کنی ، منم قصد ارتودنسی ندارم اصلا و میخوام بکشمش هیچ جام نمیکشن ، حتی عکس هم گرفتم و نشون دادم ولی قبول نمیکنن و میگن احتمال داره جاش روی لثه گود بشه ، باید امضا کنید و تعهد بدید و اینا ، ۱۸ سالمه.

    ب نظرتون چیکار کنم؟ جایی نمیکشن برام دندونم تو دیده وقتی میخندم کامل مشخصه ، قشنگ بالا و خارج از ردیف دندون هامه مشکلی برا بقیه نداره.

    پاسخ
    • mm
      دکتر فرزین اصلانی متخصص ارتودنسی گفته:

      سلام
      برای تشخیص دقیق باید ویزیت بشید تا راه حل معلوم بشه
      ولی اگر سایر همکاران گفتن که نباید کشیده بشه و تنها راه ارتودنسی هست توصیه میکنم که اینکارو انجام بدید
      میتونید عکس رادیوگرافی خودتون رو در اینستاگرام برای من بفرستید تا بیشتر بررسی کنم

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *